„Това, което се случва във Фонда за лечение на деца, е една малка част от всичко, което се случва в системата на здравеопазването. То е еманация на цялата система. Това обяви д-р Ива Станкова в предаването „Тази събота” по повод арестите и обвиненията в източване на фонда от тази седмица.

Д-р Станкова беше назначена за директор на фонда от здравния министър Таня Андреева в кабинета „Орешарски”. Андреева отстрани арестуваният в началото на тези седмица директор на фонда Павел Александров и обяви през седмицата, че го е направила именно заради съмнения за злоупотреби.

Според Ива Станкова много важен е правилникът, по който работи фондът и първото нещо, с което тя се е заела, е да се направят промени в този нормативен акт. Основните проблеми са били именно с пътуването и настаняването на родителите, за които се твърди в момента, че са използвани за източване на фонда.

По думите на бившия директор на Фонда за лечение на деца той е една малка здравна каса. На въпроса има ли условия за източване на тази малка здравна каса тя отговори: „Изкушения дебнат от всякъде, въпрос на морал е”.