След двата тура на местните избори в София освен нов кмет столицата има и доста нови районни кметове. Доминират представителите на коалицията ПП-ДБ-„Спаси София“ – 19 от 24. Трима са от ГЕРБ-СДС – на „Банкя“, „Панчарево“ и „Надежда“. Двама са независими – на „Студентски“ и „Нови Искър“.

Само три са жените сред районните кметове в София.

Над 13 400 гласа направиха Цвета Николаева кмет на „Красно село“. Тя започва мандата си с много ясни задачи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първите стъпки ще са да направя пълен анализ на растителността, защото има доста стари дървета и другото е осветлението, защото няколко пъти съм си рискувала живота, разхождайки се и абсолютно тъмно в района, нищо не се вижда“, казва Николаева.

С над 5000 гласа и победа срещу Николай Гюров, Евгения Алексиева поема управлението на район „Панчарево“ с готовност да отвори администрацията за гражданите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблемът с пътната инфраструктура е много голям – асфалтиране, изграждане на тротоари,  липсата на канализация, проблемът с водопреносната мрежа. В сектор „Екология“ има също проблеми със сметоизвозването и сметосъбирането“, коментира Алексиева.

Лилия Донкова пък ще управлява „Кремиковци“ за втори мандат, след като беше подкрепена от повече от половината избиратели, отишли до урните в деня на балотажа. Донкова казва, че трябва да си довърши работата по ключови теми – за образователна и транспортна инфраструктура и изграждането на канализация в някои от селищата.

Снимка: btvnovinite.bg

Областният управител на София Вяра Тодева насрочи първото заседание на новия Общински съвет за понеделник – 13 ноември. Избраните съветници, кметът на Столичната община, кметовете на райони и кметства ще положат клетва и ще встъпят в длъжност.

Всичко за местните избори в София четете в нашия онлайн репортаж: