Битката за ромските гласове на предстоящите парламентарни избори започна. Това едва ли е случайно – простите изчисления сочат, че 500 хил. гласа, колкото наброява общността, могат да осигурят до 35 депутатски мандата.

Една от организациите с влияние върху ромския вот в София – област разполага с данни, че на тези избори гласоподавателите им са атакувани от други партии.

Снимка: bTV

Има двама големи купувача, има нов фактор с пари отвън, но има и стар фактор, който се е пренасочил към новосъздадена дясна формация“, обясни Цветелин Кънчев от „Евророма“.

Снимка: bTV

Всички политически партии се нуждаят от циганския вот, но няма да успеят. Тези финанси, които ще бъдат отпуснати за купуване на ромски гласове, ще отидат в партии, които не купуват ромски гласове, смята Александър Методиев (ДПС), който до момента събира най-много ромски гласове на избори.

Нов самостоятелен играч, бивш пратньор на ДПС, ще претендира за ромските гласове в Силистра и Разград.

Снимка: bTV

Във всички области се готви купуване от всички партии. Не ми се иска да вярвам, но по груби изчисления, така както смятаме какво се случва във всяка област, сигурно над 100 млн. лева ще бъдат раздадени кеш“, каза Илия Илиев от ДРОМ.

От партията на Илиев настояват при досъдебно производство за купуване на гласове от партията, която е платила за вота, да се отнема по един мандат.

Снимка: bTV

„При всички положения ще има пренасочване или преразпределение на ромските гласове, защото реална кампания няма. Интересно е също да се наблюдават миграциите вън и извън затвора на кмета на Галиче – неговите усилия във Врачанска област докараха гласове за ДПС в населени места, в които няма нито един български гражданин, който да се самоопределя като турчин“, коментира Ангел Джамбазки от ВМРО.

Единствено нашата партия – ДПС, не купува гласове“, коментира обаче Методиев.

В монтанската ромска махала засега още чакат парите.

Снимка: bTV

Кампанията върви добре, ама парите ги няма“, каза местен жител пред камерата на bTV.

„Сега засега никой не говори за пари, но по принцип дават различно, до 50 лв.“, каза друг.

В момента купуването на гласове е на етап съставяне на списъци.

В Сомоковската махала пък са обещани рекордни суми от нов играч на сцената с външно финансиране – по 150 лв. на човек.