Първите реакции на Румен Радев и Анастас Герджиков, след като стана ясно, че заради ниската избирателна активност тази неделя ще има балотаж за президент, дойдоха веднага след първите данни от екзитпола снощи.

Според Радев резултатът за него и Илияна Йотова дава оптимизъм, но това не означава, че изборите за президент на втория тур в неделя е предрешен.

В същото време Анастас Герджиков и Невяна Митева заявиха, че е постигната основната цел, а именно балотаж.

Радев и Йотова очакват още едно рамо от всички политически сили, подкрепили ги през кампанията.

„Изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, с беззаконието и авторитаризма. Опитите с мимикрия, манипулациите с цел да се объркат и разколебаят хората, за да не гласуват, явно не сполучиха. Поздравяваме и всички партии, които влизат в новия парламент. Към тях стои императивната задача да съставят правителство. Това правителство трябва да бъде реформаторско, антикорупционно, социално“, заяви Радев.

Той и Йотова ще разчитат и на гласовете на българските граждани, които искат България да бъде модерна европейска страна.

„На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото. Нашата победа зависи от нашата мобилизация“, каза още Румен Радев.

За балотажа Анастас Герджиков и Невяна Митева очакват силен мажоритарен вот.

„Тук не става дума за промяна нито на стратегия, нито на тактика. Ние правим това, което трябва да прави всеки кандидат за президент. Ние се опитваме ясно да обявим нашата визия и това послание да достигне до максимален брой хора. Аз съм убеден, че ще успеем да обърнем резултата - това е мажоритарен избор, на него ще се гласува за личности. Не е партиен избор. Досега това, че изборите бяха „2 в 1“ ни подвеждаше да мислим, че има някаква връзка между двете“, каза Герджиков.

Кандидатът на вицепрезидент на Герджиков бе лаконична и благодари за подкрепата на всички, които са гласували.

Двете кандидатпрезидентски двойки се изправят отново в битка за доверие в неделя, 21 ноември. Предстои да стане ясно и дали през настоящата седмица ще има дебат между Радев и Герджиков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!