С това предложение на министъра на финансите, той успя да постигне нещо, което не беше постигано – да мобилизира цялата система като един римски легион – така Соня Найденова от висшия съдебен съвет коментира в студиото на „Тази сутрин” сблъсъкът на магистратите с Владислав Горанов.

След вчерашната среща стана ясно, че НС няма да определя минималните заплати на съдии и прокурори. По думите й срещата с Горанов е била „разговор, на който се слушахме”.

„Предложението на финансовото министерство е опит да се постави съдебната власт в зависимост и то икономическа зависимост”, посочи Найденова. Съдебният кадровик посочи, че така се нарушава Конституцията и бюджетът трябва да е достатъчен не само за заплати, но и за останалите функции на правораздаване и правоохраняване.

Членът на съдебния съвет коментира, че предложеният от нея и колегите й бюджет от 542 млн. лева ще е достатъчен и за провеждането на политики: „Това, което министър Горанов искаше да види, по една или друга причина не е стигнало до него – това се нарича реформа”.

Найденова отбеляза, че с икономии от Фонд „Работна заплата” са актуализирани възнагражденията в системата с 12 на сто, като ВСС няма да оттегли решението си, защото вдигането на заплатите е законово изискване.

Тя обясни, че възнагражденията са само елемент от мерките за гарантиране на независимостта – наравно с публичността на процеса и функционалния имунитет.