Страдащите от онкологични заболявания сигнализираха за риск за здравето им. Причината - разкриването на COVID зони в специализираните лечебни заведения.

Преди ден същия проблем изтъкнаха и пациентите с трансплантирани органи.

От три години Златина се бори с диагнозата рак на гърдата. През последните две има усложнения с метастази в черния дроб и костите. Разкриването на COVID зони в болниците, където тя се лекува, вече я плаши.

„Да, бих се тревожила. Това означава да забравим, че има хора със специфични потребности“, казва Златина Карова.

От Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания определят промените като "бързо взети и необмислени решения".

„Създава усещането, че поставяме и лекари, и пациенти върху барутен погреб. Особено за болни с компрометиран имунитет, със снижени защитни сили, каквито са болните, разбира се и болните с рак. Искам да имам гаранции, че е мислено за този риск“, обясни Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Как се преструктурират специализираните центрове? Проверяваме в Бургас. В рамките на минути две линейки спират пред COVID отделението на онкологичния център в града. От 36 легла 24 са заети. Взети са всички мерки онкоболните да нямат контакт с COVID зоната, казват от управата.
 
"С отделен вход, отделен асансьор, потоците изцяло са разделени, така че няма никакво смесване на онкоболни с COVID пациенти", заяви проф. д-р Христо Бозов – управител, Комплексен онкологичен център - Бургас.

Д-р Попов е онколог, но временно доброволно е заменил грижата за онкопациентите за тези с COVID.

"Мисля, че всеки един лекар би могъл да окаже необходимата помощ на тези пациенти, като се спазват стриктно алгоритмите на лечение", смята д-р Теодор Попов - онколог.

От здравното министерство заявиха, че лечебните заведения с такъв профил функционират, гарантирайки безопасни потоци на движение на пациентите, компетентна и навременна грижа:

"Организацията, отнасяща се до хоспитализацията на пациенти с COVID-19, е обезпечена по начин, който да не позволява смесване на потоците на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания с такива, заразени с COVID-19."

„Всички знаем, че смъртта е част от живота, но ние я виждаме доста по-реално и по-близко“, коментира Златина Карова.