„Не е реалистично да има безлимитно използване на лична помощ, защото това е скъпа услуга. Когато бъде предоставено това универсално право, трябва да има сигурност, че ще бъде финансирано устойчиво”, заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти в Народното събрание.

„В последните седмици хората с увреждания се настроиха един срещу друг, това прави задачата по постигане на взаимно приемливо решение много трудна”, каза още Петков. Той добави, че е поканил майките на деца с увреждания да се върнат в работната група, но те отказали.

На въпрос дали се притеснява от ескалация на напрежението между двата лагера на хората с увреждания, Петков каза – „Притеснявам се и смятам, че това не бива да се допуска. Това не е в полза за решаване на проблемите на хората с увреждания”.

„Правим всичко възможно да подготвим и внесен наесен законопроектите, с които да подобрим положението на хората с увреждания”, допълни той.

По думите му една от най-важните сфери на закона е осигуряването на достъпна среда.

Относно промените в Закона за социалните услуги, Петков коментира, че работната група ще работи интензивно до август. Той уточни, че е помолил работната група да съкрати работата с един месец и в средата на септември законопроектът да е готов.

По думите му реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е края на месец октомври или началото на ноември.

От опозицията поискаха в решаването на проблемите на хората с увреждания отговори да дадат и финансовият министър Владислав Горанов, както и премиерът Бойко Борисов.