Биопроизводители ще протестират заради неподновени лицензи на фирми, които ги сертифицират. Те обвиняват Министерството на земеделието в репресивна политика.

Вече 4 години Пламен Медаров произвежда био продукти. Досега е сертифицирал производството си във фирма, чийто лиценз миналия месец не е подновен. Сега трябва да сертифицира продуктите си в нова фирма.

Снимка: bTV

„В момент, в който целия свят се бори с пластмасовите опаковки, Министерството на земеделието ни кара да изхвърляме хиляди тонове с отпечатани опаковки за месеци напред. Това ще коства милиони на индустрията. Очаква се много фирми като нас да фалират”, обяснява Медаров.

Сега трябва сертификатът, изобразен на продуктите, да бъде сменен.

Биопроизводителите имат срок до края на месеца да подменят опаковките на своите продукти.

Снимка: bTV

На пазара работят 14 сертифициращи фирми. Без лиценз остават 2 фирми. Но от това страдат десетки биопрозводители. Фирмите без лиценз твърдят, че са репресирани.

„Още на 28 март служители на министерсво на земеделието и храните са започнали да звънят на наши оператори - да ги информират, че лиценза няма да бъде подновен”, каза представителят на лицензираща фирма с неподновен лиценз Николай Станчев.

Министерството на земеделието отговори, че въпросните фирми не отговарят на новите изисквания.

Нямаме основание да издаваме разрешение в случай, че нямаме уверение, че до крайния производител се извършва контрол, който контролира качеството на храната”, заяви Михаил Карабельов, експерт в Министерство на земеделието, храните и горите

Утре биопроизводителите ще протестират пред земеделското министерство.