Българските учители масово работят по 60 часа на седмица, без това да се отразява на заплащането им. Данните са от проучване на Синдиката на българските учители, направено сред 2300 учители. Противно на общественото мнение, че те работят по няколко часа дневно и почиват дълго заради ваканциите, резултатите показват, че съвсем спокойно работната седмица на един учител може да се окаже 62-часова, вместо 40.

Синдикатите са сметнали всички ангажименти на един учител - от учебните часове в училище, през часовете за самоподготовка, до задължението придружаване на ученици при превозването им с автобус. Всичко на куп прави близо 62 часа на седмица, които не се отразяват със знак плюс на заплатата. Учителите настояват за промяна на организацията на учебния процес. Искат главно намаляване на документацията, която превръща педагозите в администратори.

12% от учителите дори признават, че по 5 часа седмично работят и друго, за да помагат на семейния бюджет. От синдиката настояват правилата да се променят така, че допълнителните часове работа на учителя, свързани с училището, да се заплащат. Водят се преговори с правителството и за ръст от 1 юли на основните заплати на учителите.

Преговорите са за увеличение на началните заплати на младите учители поне с 30 лева, а на останалите - с колкото позволява бюджетът. Идеята е при пенсиониране да се изплащат не 6, а 8 заплати обезщетение.

КНСБ и образователният министър Анелия Клисарова проведоха среща именно по въпроса със заплатите на учителите в средното образование. На нея те се споразумяха за увеличение с до 6 на сто от 1 юли.

Клисарова е обещала, че на следващото заседание на кабинета ще предложи увеличение на единния разходен стандарт с 0.8 процента. Това ще позволи началните минимални заплати да скочат с до 6 на сто. Ако кабинетът гласува предложението, 23 500 учители ще усетят разликата. Очаква се министерството да предложи още намаляване на годишните нормативи по история, география и философия, което ще отвори 200 нови работни места.

Подкрепа среща и предложението на синдикатите при пенсиониране учителите да получават вместо 6, 8 заплати обезщетение. Тази промяна обаче се очаква да влезе в сила от 1 септември.