Битката на огнеборците с пламъците в Панагюрско продължава втори ден. На терен са стотици пожарникари и горски служители. 

Ситуацията в района е динамична. Пожарът вече е локализиран, но все още тлеят отделни огнища вътре в самия периметър. Пожарникарите обаче казват, че това не е опасно, тъй като има достатъчно голяма просека, така че няма опасност огънят да се прехвърли към село Елшица.

Днес на два пъти вертолет Ми-17 гаси в продължение на 3 часа. В следобедните часове дойде хеликоптер Кугър, който се включи в гасенето.

По обед припламнаха нови огнища, а най-опасен беше огънят на билото, под което е село Попинци. 

„За радост, горе по билото успяха да го спрат с тежки верижни машини, предоставени ни от мините. Направено е всичко така, че хората да бъдат спокойни“, заяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Въпреки гъстия дим, който обви селото през нощта и рано сутринта, до евакуация не се стигна.

"Просеките, които бяха осигурени, виждате, че са над километър, и това не позволи по никакъв начин огънят да навлезе към населеното място“, каза Никола Белишки, кмет на Панагюрище.

В Елшица нощта беше безсънна.

Пламъци и унищожаването на гората качиха по стръмния терен десетки доброволци, като Панчо Панчев от Панагюрище, който направо от почивката си на морето се озова сред огъня.

Щетите тепърва ще се уточняват, заявиха от земеделското министерство, които направиха оглед на място.

Спасен е и развъдникът с елени и муфлони в планината. И тази нощ в планината ще останат дежурни екипи, които да осигурят спокойствието на хората.