Безсънна нощ прекараха жителите на Брегово заради придошлите води на река Тимок.

Бедственото положение, обявено вчера, остава в сила и заради опасения за замърсяване на местните водоизточници. Очакват се и нови валежи.

За момента евакуация не се налага. Няма пряка опасност за населението. В нивото има спад от около 5 сантиметра, но подпочвените води в имотите на хората се увеличават.

Освен дворовете на къщите са залети и много земеделски площи, но въпреки тези щети най-големите страхове на хората са свързани с риска от замърсяване на водата. Местните се страхуват и не пият вода от чешмите си.

Тимок минава през бивша медодобивна мина в Сърбия, затова кметът на Брегово Милчо Лалов допуска наличието на тежки метали във водите й.

Отговорните институции не смятат притесненията за основателни. Според направения анализа по физико-химични показатели няма отклонения от нормите и водата може да се ползва за питейно-битови нужди, съобщи инж. Стоян Стоянов, от ВиК – Видин.

Взети са и нови проби, резултатите ще са готови до три дни.

Директорът на националната пожарна главен комисар Николай Николов, който беше в Брегово, увери, че взетите до момента аварийни мерки са адекватни.

Въпреки уверенията, че критичните участъци са под денонощно наблюдение – включително и всички язовирни стени, главен комисар Николов не изключи допълнително усложняване на обстановката в резултат на валежите. Все пак никъде не се очаква тя да стане критична.

Водите на река Делейнска пък пробиха дигата във видинското село Иново и потопиха голяма част от землището. Няма пряка опасност за населението.