Управляващите запазват плановете си за увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране. Социалният министър Бисер Петков представи приоритетите на кабинета.

Правителството не планира да пренаписва вече заложеното. След 20 г. и мъжете, и жените ще се пенсионират на 65-годишна възраст.

Бисер Петков отчете, че след последното увеличение на минималната песния на 180 лв. и след следващото през септември, когато тя ще стане 200 лв., около 800 000 възрастни българи ще получават повече пари всеки месец. 

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът посочи също, че безразботицата е на толкова ниско ниво, че може да се сравнява с броя на безработните от преди кризисната 2008 г.

Безработните, които са на социални помощи, е добре да знаят, че ако живеят в общини с много висока безработица, от септември могат вече да бъдат наемани и от хора, които имат нужда да им бъде помогнато. Например възрастен човек във Враца има право да отиде при кмета и да поиска някой от безработните, които получават социални помощи, да дойде и да му помогне с прибирането на дървата. В случай че той откаже, няма да си взема помощите.