Безработен мъж от Кюстендил предотврати телефонна измама. Мъжът бил въвлечен в схемата, без да подозира, но реагирал веднага, щом разбрал, че е използван като муле на пари и накити.

Николай продава части за коли по интернет. Чрез обявата му с него се свързва потенциален клиент, който има фирма за дограма, но му трябва куриер за чертежите. Обещава му 300 лева и го праща на адрес.

„Една жена щяла да ми пусне пратката от терасата, щото не могла да слезе по стълбите да ми ги даде лично и ми я пуска от терасата, в същото време жената се показва на терасата, пуска ми пратката, аз взимам пратката и съм тръгнал към колата и той ми казва да не я отварям, като се прибера у нас, тогава да отворя пратката”, разказа Николай Николов.

Чертежите се оказали банкноти и скъпи накити.

„При отварянето на пратката видях, че има пари, злато, накити и му съобщавам това нещо, той ми казва, че трябва да има и евро, аз му казвам, че евро няма и ми казва върни се”, допълни Николай.

След втората хвърлена торба, този път с евро, задачата е изпълнена, но у Николай се събужда съмнение. Той решава да занесе парите в полицията.

20 са успешните телефонни измами в Кюстендилско за миналата година.

„Каквото и да е съобщил обаждащият се по телефона, колкото и тревожен случай да е разказал, щом споменава нуждата от пари, това със сигурност е телефонна измама”, обясни Катя Табачка от ОД на МВР– Благоевград.

А Николай съжалява, че не е влязъл в роля и не е предупредил полицията, за да бъдат заловени измамниците.

Подобен случай с измама имаше вчера и в Шумен.