Над 800 различни приложения за операционната система „Андроид” са били инфектирани със зловреден софтуер, който събира информация за потребителите и краде личните им данни от таблета или смартфона.

Подобни приложения са свалени милиони пъти от официалната платформа за приложения на операционната система.

Веднъж получили достъп до вашите данни, приложенията установяват контрол над телефона ви и могат да го използват за хакерски атаки.

Статистиката показва, че основните заразени приложения са игри, прогноза за времето, редактори на снимки и интернет радио.

Най-голям е броят на свалените игри с вируси – 100 млн. По 5 млн. пъти са сваляни инфектирани приложения за прогноза за времето и обработка на снимки.

По-надолу в класацията на заразените програми са интернет радиото, приложения за здравословен начин на живот, пътуване и емотикони.

Телефонът на Алекси Мирчев е заразен след сваляне на приложение за пестене на батерията.

„Качих приложението от „Гугъл” магазина и получих натоварване на самата машина и много бързо изразходване на мобилния интернет. Наложи се връщане към фабрични настройки”, казва той. 

Само за последния месец 120 хил. устройства са заразени от нова мрежа за хакерски атаки под името „Уайъртекс”. В първата хакерска атака цел са били малки сайтове, обяснява Владимир Стоименов от читалище за дигитална сигурност „Сейфър”.

„1000 приложения бяха махнати, които вкарват този зловреден код в мобилните телефони. Те се използват за DDoS атаки (б.р. – атаки тип отказ от услуга) или да следят. Много е важно да проявяваме цифрова хигиена”, аргументира се Владимир.

Според него ако приложението няма необходимост да има достъп до вашите снимки, местоположение и контакти, не трябва да му разрешавате да установи контрол върху телефона ви.

„Вашият телефон, веднъж превърнал се в бот, няма как да знаете какво се случва с него. Вие си носите телефона, той е свързан в мрежата и едновременно с това участва в някакво престъпление без да знаете за това нещо”, пояснява Владимир.

Ако телефонът веднъж е инфектиран, трябва да архивирате вашата информация на друго място, за да можете да върнете устройството към фабричните настройки. Желателно е това да става на два хардуерни носителя и в облак.

Експертите съветват потребителите да не свалят нови антивирусни програми, а да обновяват настройките на операционната система.

Междувременно „Гугъл” пусна програмата „Гугъл плей протект”, което да ви пази от опасните приложения. То сканира по милиард приложение дневно.