Два дни остават до Световния ден за борба с хипертонията. По този повод пред сградата на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози.

Прегледите ще се извършват от 10:00 ч. до 16:00 ч., а за тях не са нужни медицински направления или предварително записване.

По думите на кардиологът Арман Постаджиян хипертонията е много често заболяване и е свързана с множество от сериозните инциденти.

„Хипертонията може да доведе до миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Също така може да бъде причинител и на деменция в по-напредналите етапи от живота, а при някои млади жени може да доведе до патологична бременност“, обясни кардиологът.

„Най-често свръхконсумацията на сол води до хипертония по нашите географски ширини. Наистина – много пресоляваме храната, а не трябва. Обездвижването и наднорменото тегло също са фактори, които водят до ръст на заболяването“, уточни Постаджиян и добави:

„Важно е да имаме добър контрол над кръвното налягане, да знаем какви са стойностите, а ако са повишени, да вземем навременни мерки. Има много хора между 35 и 55 години, главно мъже, които дори не знаят, че имат повишено артериално налягане“, добави кардиологът.

По думите му, ако сами мерим кръвното си вкъщи, нормалното е под 135 на 85.