На този етап билетът за градския транспорт в София остава 1,60 лв. и не се планира да поскъпва. Това стана ясно на форум, посветен на последствията от кризата за националния обществен транспорт. Синдикати, мениджъри и представители на властта обсъждат отражението на икономическите, енергийни, финансови и пандемични проблеми и вариантите за противодействие.

Коронавирусът и скъпите ток и газ поставиха транспортните системи в българските градове на изпитание. Синдикатите настояват за увеличаване на субсидирането. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че Люксембург е пример за успешно преминаване към безплатен обществен транспорт, а подобна мярка се обмисля и в Малта.

Общината в София няма възможност за повече субсидиране и разчита за помощ на държавата. „Без подобаващо финансиране от държавата, или ще е разреден транспортът, или накрая ще спре“, призна столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев отбеляза, че разминаването между приходи и разходи е голямо, като сметката за ток на подземната железница е скочила в пъти за няколко месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!