Родители на ученици в Бургас са недоволни от закуските, които децата им получават в училище. Какво съдържат сандвичите и действителна грижа за малките ученици или хвърляне на пари на вятъра са „безплатните закуски“?

Въпросът възникна след като в петък в рубриката „Аз, репортерът“ ви показахме снимка на изключително постна пица калцоне, предложена като закуска в училище.

Закуските се финансират от държавния бюджет и стойността им е 50 стотинки за дете на ден.

„Не одобрявам това, което видях. И като управленец, и като майка, и като човек, който се грижи за здравословното хранене. Ще помоля директора на училището, от където е сигналът, да санкционира финансово фирмата“, каза пред bTV зам.-кметът по образованието в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Снимка: bTV

Пицата е произведена в Казанлък.

Според управителя на фирмата за доставка на храна Димитър Мермеклиев обаче, макар етикетът да е техен, за самата закуска „не е сигурен“. „Нали знаете, че всичко е възможно“, каза той и увери, че случаят е изключение, след което поднесе извинения.

Снимка: bTV

Фирмата от Казанлък обслужва столовете в шест бургаски училища.

Снимка: bTV

По думите на Мермеклиев хлябът и маслото, които използват, са по установен стандарт, както и колбасът, който обаче „не се води точно шунка“.

Фирмата е избрана с пряко договаряне. Комисия с медицинско лице проверява закуските.

Според директора на ОУ „Васил Априлов“ Марияна Стефанова до този момент няма установени нарушения при доставката и качеството на закуските.

Според действащата наредба средствата, които държавата отпуска за закуска, могат да бъдат пренасочени за поевтиняване на обяда. Това решение трябва да вземат родителите.

Тази сутрин кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която задължава директорите на училища да правят ежедневни проверки за качеството на храната в училищните столове.