Безпилотните летящи платформи са новото предизвикателство, което технологиите отправят към бизнеса. В световен мащаб вече започва внедряването им в различни сфери на живота - главно за изследвания и наблюдения. У нас платформите, наречени още дронове, засега се използват само за любителски цели. Група от учени и бизнесмени създаде в Русе първия по рода си клъстър, който залага на дроновете като начин за развитие на бизнеса.

Името на клъстъра е „Автономна платформа за граждански въздушни услуги". Целта му е да въведе използването на безпилотни летящи платформи-дронове в контролирана въздушна среда.

„За някои хора са играчки, но вече не са, защото започват да навлизат в бизнеса все по-сериозно. В момента в който светът разбере, че това нещо съществува, неотменно той ще се обърне да потърси помощ, да намери решение на своите потребности към нас”, убеден е ръководителят на клъстъра Явор Йотов.

Най-сериозният проблем за масовото използване на дроновете е липсата на ясни правила. „Целта, която си поставяме, е да се опитаме да създадем някакви стандарти, да се регламентира този вид дейност. Сега за такива места, където няма хора, където е безопасно, такива неща се правят масово. Въпросът е как да регламентираме скорости, височини, какви изследвания, какво трябва да се направи, за да може да се опишат тия неща, за да може да влезем в крак с бъдещите приложения”, обясни участникът в клъстъра Нено Бончев.

Възможностите на този вид технологии са много. Те могат да се използват в Гражданска защита, археологията, урбанистиката, киното, дори за спасяване на човешки живот.

„С много голям успех се използва в момента за заснемане на селскостопански площи, за да се види има ли ръжда например върху пшеницата, къде и на какви площи”, допълва проф. Михаил Илиев, ръководител на научния екип.

По предварителна информация през 2015 г. се очаква в Съединените щати да влязат в сила конкретни норми за употребата на такъв вид платформи. В Европа това ще стане година по-късно. Желанието на клъстъра е България да бъде една от страните-пионери в тези разработки, които дават нови възможности за бизнеса.