100 милиона лева допълнително ще бъдат пренасочени за отпускане на безлихвени кредити за хора, които са в неплатен отпуск или са загубили работа заради COVID кризата.

Българската банка за развитие до момента е насочила 200 милиона лева, като самите заеми се сключват чрез 12 търговски банки. Допълнителният ресурс идва от програмата за бизнес кредити.

Оказва се обаче, че реално отпуснатите средства до момента са по-малко от 200 милиона лева: 37 хиляди и 700 кредита за около 167 милиона лева.

Според зрители на bTV безлихвени кредити вече не се предлагат, въпреки че крайният срок за кандидатстване е 30 юни тази година.

В сигнали до bTV граждани, останали без работа, се оплакват, че се разхождат от банка на банка в търсене на заем.

Моля за информация къде да се кандидатства за отпускане на безлихвен кредiт за служители в неплатен отпуск или вече няма такава мярка/ програма.

Калкулаторът на сайта на държавната банка показва, че до момента са отпуснати малко над 165 милиона лева. По груби сметки някъде следва да има още около 35 милиона лева.

“Има и функционален размер на гаранционния лимит, в рамките на който банките трябва да раздават кредити. Останалата част е за риска, който ББР трябва да покрие към банките, да разплати съответните разходи, които е задължена да им плати по решение на Министерски съвет“, обясни Ирина Матева, зам. началник управление "външни програми" – ББР.

В момента тече процедурата по договаряне с банките за допълнителните 100 милиона лева за нови кредити.

„Има няколко банки които са готови да тръгнат и до края на седмицата и ние сме се концентрирали да можем да отпушим програмата в рамките на тези банки, които са готови“, добави Матева.

Две са банките, които имат готовност да започнат отново да отпускат безлихвени кредити в близките дни.