Грешка в комуникацията и подценяване на процеса - така експерти от доброволчески организации коментират преместването на бежанците в общежития и почивни бази в страната.

57 са настанените украински бежанци в общежитието на Националния център по обществено здраве и анализи в столичния квартал "Стрелбище".

"Много добре се чувствам, благодаря на България, че ни приютиха, но още няма храна, няма стол. Благодарим на доброволците, че ни донесоха вода и продукти", заяви украинката Наталия.

Нашият екип заснема тези разкази пред общежитието, достъп до стаите нямаме.

Причината - вчера областният управител на София-град Иван Кючуков първо забрани напълно, а след това разреши само след заявка журналистите да могат да разговарят с бежанците, настанени в държавни сгради в столицата. Въпреки съгласието на здравните власти, той забрани да се снимат и какви са условията в помещенията.

"Молим да проявите разбиране към ситуацията, в която се намират настанените украински граждани (сред които майки с деца, онкоболни, глухонеми, възрастни хора) и необходимостта от осигуряването им на спокойствие", заявиха от екипа му.

В студиото на „Тази събота“ доброволци заявиха, че държавата е допуснала грешки при преместването на бягащите от войната.

А в станцията на АПИ в Павел баня са настанени 39 мъже, жени и деца. Казват, че условията са отлични, а част от възрастните искат да започнат работа.

"Поне някаква почасова работа да започнем или да помогнем с нещо  -  да организираме почистване, например, да помогнем на някого, ние с удоволствие ще се включим, търсете ни“, заяви украинката Людмила.

От местното Бюро по труда организират изнесени приемни по местата, където са настанени бежанците, за да помогнат за интеграцията им у нас.