Бежанците у нас не разчитат на социалните помощи за безработни. За миналата година само 22-ма получили убежище са се регистрирали в бюрата по труда. Към момента те са едва 11.

Всяка година средно 14 500 души търсят закрила в България, едва 100 от тях обаче остават у нас. Вече близо 4 години Исан Халед живее и работи в България.

У нас сириецът среща и бъдещата си съпруга – също бежанка. Те имат дете на 2 годинки, а жена му работи като учителка в детската градина.

Много от колегите на Исан в дюнерджийницата също са бежанци. Близо половината от получилите закрила, които решават да останат у нас, са в сектора.

Тези, които все още чакат за статут също имат право да работят, но след третия месец. Няма официална статистика колко от тях са наети, но от началото на годината Агенцията за бежанците отчита ръст на издадените разрешителни.

„Самият факт, че искат да им се издаде документ, че имат право на работа, означава, че те си търсят работа. Това говори, че тези хора искат да са самостоятелни, а не да чакат на канчето на държавата”, каза Анна Андреева.

Заради владеенето на арабски език, много бежанци и търсещи убежище намират работа и в IT сектора и кол центровете.