Пловдивският окръжен съд остави в ареста бездомника Любомир Данчев, срещу когото е повдигнато обвинение за извършване на палеж на Тютюневия склад - паметник на културата. Според съда той може да се укрие и да извърши друго престъпление. В съдебната зала Данчев заяви, че е невинен и съвестта му е чиста.

Според прокуратурата е безспорно, че пожарът е тръгнал от стаичката на Данчев и, че той е съпричастен към палежа.

Натривките от ръцете и дрехите на Любомир Данчев обаче не са открили следи от запалителна течност. Според свидетели бездомникът е помагал в близко кафене на открито, когато е подаден сигнала за пожара. Някои свидетели твърдят, че огънят тръгнал от покрива, а не от етажа на обвиняемия. Авторът на единствения видеоклип от първите минути на огнената стихия е заявил, че огънят се прехвърлял на съседните сгради не в посока на вятъра, а срещу него.

Самият обвиняаем заяви, че няма вина за пожара.

Преди ден стана ясно,че италианските собственици на два от складовете са имали намерение да ги бутнат и изградят наново. Министерството на културата  обаче  отхвърлило проекта. Бездомникът Любо не се познава с италианците,твърдят адвокатите.

Защитниците му са скептични, че от една цигара, както твърди прокуратурата, може да тръгне такъв огромен огън, който да унищожи четирите тютюневи склада.