Напрежение и намерения за протести в Чирпан заради БДЖ. Новото разписание на влаковете предвижда три от бързите да подминават гарата в града. Промяната засяга стотици хора, които всеки ден пътуват до Пловдив и Стара Загора.

Снимка: bTV

14 години Марияна Митева пътува с БДЖ от Чирпан до работното си място в Пловдив. От 13 декември това вече е невъзможно заради решението сутрешният бърз влак да не спира на нейната гара.

„Имам карта, преди няколко дни си я изкарах за три месеца - 210 лева“, казва Марияна  Митева, Чирпан.

Четири пъти месечно Велка Йорданова трябва да стигне от село Братя Даскалови до Пловдив за животоспасяващо лечение. Ранен автобус няма, ранният бърз влак е единственото й спасение.

Снимка: bTV

„В осем и половина спират да взимат кръвните проби и трябва да съм там. Дъщеря ми живее в Стара Загора, оттам да идва да ме кара в Пловдив - не става“, споделя Велка Йорданова, с. Братя Даскалови.

Снимка: bTV

Новото разписание от холдинга обясняват със стремежа бързите влакове да станат действително бързи. И да изминават по-дългите направления за четири часа.

Затова редуцират спирките. От община Чирпан също не са съгласни с промените.

„Да спират влаковете дори и точно за една минута, за да могат да си използват този обществен превоз“, казва Ангелина Паскалева - община Чирпан.

Снимка: bTV

В писмо до bTV от БДЖ обясняват, че всяко спиране води до забавяне между 7 и 8 минути. Компанията е склонна на промени в промененото вече разписание. Но най-рано от догодина.

А в Чирпан са готови на гражданско неподчинение, ако трите бързи влака минават транзит през тяхната гара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!