Без вируси между кориците - към това се стремят библиотеките, за да върнат читателите.

Пандемията през 2020-а е довела до 30% спад в заемането на книги, казват от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Онлайн ресурси, променено работно време, заемане на книги по телефона - с какво още реагират библиотеките на новата реалност?

72-часова карантина, сейфове за книги, мобилни библиотеки - това са част от мерките, с които библиотеките в страната посрещат коронавируса. UV печка за книги е уредът за борба с вируса, внедрен в Регионална библиотека Смолян. Машината прилага ултравиолетово обезпрашаване, дезинфекция и стерилизация.

„Продължителността на една такава процедура е 30 секунди и е абсолютно достатъчна, за да се извърши качествено обеззаразяване на книгите”, казва картотекарят Атанас Сулинаджиев.

Мария Проданова чете активно и през пандемията. Подхожда с еднакво доверие към сайтове и книжарници. Към библиотеките, обаче, изпитва известни резерви. „Към библиотеките мога само да се надявам, че спазват наложените мерки, че ще добавят малко от себе си за чистотата на книгите“, казва тя.

Книгозаемането продължава да е с „вход свободен“. Чистото книгопредаване остава в ръцете на читателите.