Повечето работещи у нас няма да получат великденски бонуси. Около 40% от работодателите планират да дадат празнични премии на служителите си през април, което е намаление в сравнение с миналата година.

Премиите вече зависят не от добрата работа на служителите, а до голяма степен от финансовото състояние на фирмата. С 10% са компаниите, чиито бизнес е останал в застой през изминалата година и затова не могат да си позволят бонуси. Увеличават се и тези, които дори бележат спад. Броят на фирмите, които ще раздават премии намалява и заради факта, че работодателите вече предпочитат да не делят служителите си на добри и лоши.

Очаква се бонусите да бъдат символични - предимно малки суми пари или ваучери. Банковите служители и компютърните специалисти са едни от професиите, които ще се радват на допълнително заплащане.

Решението на някой работодател да спестите пари от премии обаче може да му излезе по-скъпо в бъдеще. Според редица икономически анализатори предстоят големи размествания във всички сектори, при които силните фирми ще се опитат да дръпнат най-добрите работници на конкурентите си.

Поне половината от работодателите, които сега няма да раздадат великденски бонуси искат да направят това за Коледа.