Окончателно - без съкратено съдебно следствие при умишлено убийство.
Това решиха депутатите, след като приеха промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Депутатите ограничиха съкратеното съдебно следствие след общественото недоволство заради няколко тежки престъпления. То дава възможност присъдите да бъдат намалени до 1/3, ако извършителят признае доказателствата по делото. Възможността за съкратено следствие при тежки телесни повреди все пак остава. 

Близките на убитата телевизионна водеща от Русе – Виктория Маринова, не са напълно удовлетворен от приетите промени. Убиецът на Вики – Северин Красимиров, се възползва от съкратената процедура и присъдата му бе намалена от доживотен затвор на 30 години затвор. 

„Ако утре Северин получеше обвинителния си акт и попаднеше под ударите на новото изменение, той пак може да иска съкратено производство, тъй като целта му не е била убийство. Той е търсел задоволяване на половия си нагон”, посочи обаче свекърът на убитата журналистка – Румен Максимов.

Опозицията в лицето на БСП пък видя  друг проблем - запазването на съкратеното съдебно следствие при нанасянето на тежки телесни повреди.

„Това е грешно – защо, защото тежкото чувство за неадекватност на наказанията ще се появи пак утре по повод на престъпление, което ще доведе до тежки телесни повреди и ще предизвика у хората реакции”, отбеляза Крум Зарков от БСП. 

Емил Димитров му отговори, че е Крум Зарков, а не хан Крум, за да въвежда законодателство „око за око, зъб за зъб”.

Според ГЕРБ пълното отпадане на съкратеното следствие не е правилно, защото без него резултатите не са били по-добри. 

„Може ли да дадем гаранция с промените в НПК, че няма да имаме присъда под минимума?!  Нека да бъдем откровени – не можем да дадем тази гаранция”, заяви и Красимир Ципов от ГЕРБ.

За последните 5 години от 567 осъдени за убийство и причиняване на тежка телесна повреда, 156 са поискали съкратено съдебно следствие.