Българска агенция по безопасност на храните и МВР разкриха нелегален обект за производство и търговия с храни в софийското село Елов дол. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой от заявения селскостопански животни, без мерки за биосигурност и в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.   

До проверката се е стигнало след сигнал в Агенцията по храните за нерегламентирано клане на животни и търговия с хранителни продукти. Установено е, че обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право да извършва производствена и търговска дейност. 

Инспекторите са констатирали нерегламентирано клане на пилета бройлери и свине, транжиране на добитото месо и последваща преработка на пилешко, свинско и заешко месо. Собственикът на обекта е предлагал стоката си в интернет сайт като биологично произведени продукти, за клиенти след предварителна заявка, за което БАБХ официално ще уведоми ГДБОП. 

Снимка: БАБХ

При проверка на етикетирането на произведените храни е установено, че собственикът е използвал освен собствени етикети като земеделски производител, също и такива на друго предприятие, което е нарушение на законодателството в сектора на храните. 

Снимка: БАБХ

Намерените 780 кг месо, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти  и 47 буркана със свинска мас са насочени за унищожаване. 

По отношение на здравеопазване на животните също са констатирани нарушения. Открити са на място 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели.

Снимка: БАБХ

 

Стопанинът е отглеждал брой животни над капацитета на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. 

Животните са били без идентификационни марки, няма сключен договор с ветеринарен лекар, в свиневъдните обекти липсват мерки за биосигурност. За констатираните нарушения са издадени два акта, животните в обекта са поставени под възбрана и са взети кръвни проби за изследване за Африканска чума по свинете.