Без обещания бонус за работа на първа линия остана персоналът на COVID отделението на болницата в Поморие, а фишове със заплатите на медицински сестри в здравното заведение предизвикаха обществено недоволство в социалните мрежи.

COVID секторът на болницата в Поморие е разкрит в последната седмица на октомври, с 15 легла. Първоначално заради липсата на персонал в него работят денонощно, без да го напускат, 2 медицински сестри, директорката на болницата, която е лекар ендокринолог и двама санитари.

Преди дни, когато получават фишовете със заплатите си, установяват, че допълнителното възнаграждение за борба с коронавируса липсва. Това няма да ги спре да лекуват пациенти с COVID, но е крайно унизително, споделя главната сестра на болницата. 

Когато се връща от отпуск в края на октомври, главната сестра на болницата влиза в COVID отделението и не излиза оттам в продължение на седмица. 

"Нито за миг не сме се поколебали всички, които сме вътре. Имаме време само за дезинфекция около час след пациентите, които са си тръгнали, и следващите идват", разказа Христина Атанасова, главна сестра в МБАЛ-Поморие.

Заплатата й за 29 години стаж е 650 лева. Отделно получава и за работа в COVID отделението, но на непълна бройка.

"Ето това, този месец това - 193 лв. и 84 стотинки".

Допълнително заплащане за работа на първа линия във фиша не е отразено. За седемте й дни тя трябва да вземе една четвърт от обещаните 1000 лева.

"С линейка ме докараха до Бургас. От обяд до 5 ч. чаках там, нямаше места и ме закараха пак с линейка тук. Обаче съм доволна много от екипа", сподели пациентът Зейнеп Смаил.

За учителя Веселин Петров болницата в Поморие също се оказва спасение.

"Нямаше къде да вляза, а трябваше спешно да бъда хоспитализиран, тъй като бях с висока температура, бронхопневмония и с положителен тест за коронавирус,  и добре, че бяха тези хора, аз стъпих на крака благодарение на тях за три дни", добави началният учител Веселин Петров.

"С тези 1000 лв. и без тези 1000 лв., ние ще работим. Но някак си, когато усетиш, че трудът ти е оценен и някой е загрижен за теб, може би човек се мотивира малко повече", каза главната сестра Христина Атанасова.

След 24 години в хирургичното отделение и въпреки допълнителните дежурства, и операционната сестра се разписва срещу 650 лева месечно.

"Винаги сме били на минималната работна заплата.  Единствено ме задържа работата в тази болница", категорична е Димитрина Москова, операционна сестра в МБАЛ- Поморие.

От Здравната инспекция обещаха, че следващия месец работещите на първа линия в Поморие ще си получат парите.

От Министерството на здравеопазването съобщиха за bTV, че всеки медик, който работи на първа линия в борбата срещу COVID-19 ще бъде възнаграден с полагащите му се 1000 лева.

Данните за броя на хората, очакващ тези средства, все още се обработват и детайлизират.

Причината - нарастващият в цялата страна медицински персонал, който попада в заявените от лечебните заведения служители, работещи на първа линия.