Арктическият студ си отиде, а с топлото започна интензивното топене на снега. През следващите три дни опасност от наводнения няма, твърдят метеоролозите и хидролозите от БАН.

 

Готова ли е този път държавата да предотврати нови бедствия?

Проверките на язовирите продължава По последни данни от Министерството на икономиката и енергетиката най - опасните язовири в момента, които се инспектират повторно са 14 и сред тях са яз. Добродан, община Троян, яз. Крушуна, община Летница, яз. Барутин, с. Горна Арда.

Трябва да бъдат премахнати оградните мрежи от преливниците и да бъдат почистени от растителност, да се махнат допълнително поставените прегради, садките до преливниците, да се ремонтират и отпушат основните изпускатели, бетонирани пукнатините, намалени водните обеми.

Хидролозите прогнозират повишение на нивата на Струма и Места

А според пожарната по поречието на Дунав и Марица има рискови участъци. МРРБ укрепва път Е 79 край Симитили заради опасност от свлачища. Под особено наблюдение са язовирите „Гостилница" край Монтана и „Росина" в област Търговище.

Тази сутрин пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов увери, че заради снеготопенето, МВР е създало организация малките язовири да се източват контролирано, където се налага и също - да се пренасочат из страната торби с пясък, които да се ползват при нужда.

Комисия на „Язовири и каскади" направи спешен оглед на един от двата най-застрашени язовира у нас в района на Монтана - Гостилница. Язовирът е скован от 20 сантиметров лед и водолази могат да дойдат чак напролет. Затова от утре, освен основно почистване и разширение на преливника, започва и частично източване на водата.

Язовирът е преливал и друг път, но най-близкото село по пътя на евентуалната приливна вълна е чак на 20 километра. Под вода обаче може да остане и международният път Е-79, който свързва Монтана с Видин.

Опасността е за транспортното съоръжение, а не за населението, уверява зам.-кметът на Монтана Румен Ангелов, За това, че язовирът е сред най-проблемните, от община Монтана разбрали с учудване преди два дни от медиите.

Синоптиците успокояват, че температурите все още не са достатъчно високи, за да започне рязко топене на снеговете. А снегът се топи, но плавно.

Нивата на реките в момента са около средните за сезона

Според хидролозите евентуално покачване на Струма и Места би могло да има в най южните райони, в момента там нивата са ниски до средни и няма опасност от разливи.

В София общината продължава да чисти запушените шахти, но снегът е толкова много, че наводненията по малките улици, вече започнаха.

Отмениха бедственото положение в Свиленград, Любимец и Харманли

Общините бяха най-засегнати от наводненията преди две седмици. Близо 80 милиона лева ще бъдат необходими за пълното възстановяване на района. Мария Георгиева разказва има ли шанс повредените пътища и мостове в Хасковско да се ремонтират с пари от Брюксел.

За да ползват европейски пари за възстановяването на инфраструктурата, общините в района трябва да изготвят в рекордно кратки срокове технически проекти. Става въпрос буквално за дни.

С парите от Европа не могат да се построят нови къщи на хората от Бисер, но пък могат да се построят пътища до нивите им . Все още в Министерство на земеделието няма точна сметка за щетите, които пороят нанесе на фермерите. В този случай стопаните ще могат да кандидатстват за компенсации през пролетта.

Според стопани обаче възстановяването на трайните насаждания ще отнеме години. Така колкото и пари да получат за провалената реколта, хората от Бисер трудно ще възстановят посевите си.

Остава бедственото положение в общините Сливница и Бойница. В Хасковско и Видинско мярката е отменена, но обстановката остава тежка.