Страната ни е на челно място в Европа по липса на поставяне на колани по време на движение. По данните на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", голяма част и от шофьорите, и от пасажерите предпочитат да се возят, без да ги слагат.

Само 24% от българите имат навика, когато се качат на задната седалка на автомобила, да поставят колан.

Снимка: bTV

17% от водачите също не слагат обезопасителното средство. Притеснителни са и данните, че по-голямата част от родителите при дълъг път не поставят на децата си нито колан, нито в столче. 

Сред най-честите нарушения са и шофиране след употреба на алкохол и превишената скорост. В градовете например - 55% от шофьорите карат с над допустимата максимална скорост.

Неправилни изпреварвания, превишена скорост, агресия – с това се сблъсква всеки ден Радослав Свирецов и като шофьор, и като пешеходец. Редовно снима и прави забележки на нарушителите, но ефект няма.  

“Това, което в повече случаи получавам, е може би на прага на агресията. Вчера например като пешеходец виждам как с дрифт човек на улицата прави обратен завой и това е едно ежедневие. Това е посред бял де, на пешеходна пътека”, разказва той.

Най-много нарушения вижда в градовете.

„За хората 20 км над ограничението е нещо нормално“, добавя той.

Затова, че в градовете масово скоростта не се спазва показва и двугодишно проучване на Агенцията за безопасност на движението по пътищата.

„Скоростта е това нещо, което убива. Как да въздействаме на хората на намалят скоростта - може да въздействаме с глоби, кампании, промяна на инфраструктурата“, заявява Малина Крумова от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Все по-груби нарушения правят и професионалните шофьори.

„Професионалните водачи дори и на автобусите, и на други превозни средства си позволяват твърде често да говорят по телефона. Важно е и да се използват коланите. С 80 километра в час, ако се наложи да спрем аварийното или стане ПТП и на задните седалки има необезопасени пътници, тяхната маса се увеличава многократно, тежат тонове - премазват направо седящите отпред водачи или пътници“, обяснява д-р Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Пътните експерти напомнят, че докато шофираме, не е важна скоростта, а да стигнем при близките си.