Без храна за украинските бежанци в местата за настаняване. Оказа се, че в удължената преди дни държавна програма за хуманитарно подпомагане, не се предвижда изхранването на хората.

В част от държавните бази то вече е преустановено.

В държавната база "Космос" в "Св. Св. Константин и Елена" има 66 украински бежанци. Предимно възрастни хора. От три дни изхранването им е преустановено.

"Не знам какво ще правим. Има и майки с деца, които нямат никакви средства. Ще бъде много тежко без храна", каза пред bTV Тамара Понасенко.

През последните дни хората разчитат на продукти, осигурени от неправителствени организации. В базата обаче няма условия сами да си приготвят храната.

Доброволците са категорични, че трябва да бъдат взети спешни мерки.

"Тъжното е, че никой не ги е предупредил какво се случва. Самите хора, които са управници на базата, също не знаят какво се случва и какво могат да кажат на бежанците“, коментира Татяна Кристи.

"Призовавам българското правителство да не си играе повече с тези хора, защото в крайна сметка ние не искаме те да ходят по улиците и да просят", допълва Стела Николов.

Снимка: bTV

На въпросите на bTV от Министерството на вътрешните работи отговориха, ще проблемът ще бъде обсъждан в понеделник.

"На 21.11.2022 предстои да бъде свикано заседание на Националния оперативен щаб към Национален съвет по миграция, граници, убежище и интеграция, на което ще бъдат обсъдени мерките по прилагане на удължената "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България", казаха в своя позиция.

След намесата на областната управа, в четирите държавни бази край Варна, където има настанени украински бежанци, беше намерено временно решение до понеделник. В две от тях храната ще бъде осигурена от Българския червен кръст, а в другите две - от самото ръководство.