Без хаос и опашки премина предаването на изборните книжа в София. Рекордно бързо бяха обработени протоколите от над 1700 секции - за шест часа бяха предадени протоколите в зала „Арена Армеец“.

Идентична беше и ситуацията в зала „Асикс Арена“, където до 2 ч. след полунощ бяха предадени последните протоколи.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Минути след края на изборния ден първите членове на секционни избирателни комисии прекрачиха прага ѝ. За разлика от предишни избори, този път дълги опашки и чакане с часове – нямаше.

По 5-6 минути отнемаше обработката на един протокол от секционна избирателна комисия. За около час се обработваха около 100 протокола. 

 

Снимка: btvnovinite.bg

При предаването на протоколите не е имало сериозни нарушения, уточниха от РИК, а грешките в протоколите са били малки и бързо отстранени.

 „Имаше протоколи с грешки, но несъществени – по-скоро аритметични и фактически, които можеха да се отстраняват на място“, обясни Виолета Темелкова-Петрова, председател на 25 РИК-София.

По-бързият процес по броене се дължи на машинното гласуване, споделяха пазителите на вота. В историята останаха тежките чували с книжа, сгрешените протоколи и изнервените и уморени хора.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път имаше и обособена зона за медии и наблюдатели. Беше помислено и за феновете на футбола – организаторите бяха осигурили видеостена, на която можеше да се гледа финалът на „Евро 2020“.

Само 4 машини от общо 500 са излезли от строя в 24 МИР.  Няма и масови грешки в протоколите. Следеше се и за спазването на противоепидемичните мерки. Екипите успяха да приемат резултатите от 500 секции в рамките на 7 часа.