Парламентът няма да заседава днес, след като депутатите не успяха да съберат кворум и от три опита въпреки пълната мобилизация на ГЕРБ.

При първата регистрация в пленарната зала се регистрираха 110 народни представители от минимум необходимите 121 за започване на заседанието, при втората – 114, а при третата - 115.  

Това се случва три дни преди да се гледа бюджетът на държавата. Опозицията намекна, че това поведение ще продължи и при гледането на финансовата рамка за догодина, а от ГЕРБ обещаха санкции.

Снимка: БГНЕС

Групите на БСП и ДПС не влязоха в залата.

„Не бих искал да коментирам поведението на опозицията, то при всички случаи е в нарушение на правилника и съобразно него би следвало да се наложат санкции”, коментира в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Санкциите ще са предвидените в правилника глоби – отсъстващите без основателна причина депутати няма да получат полагащата им се за деня надница. Според Кирилов санкцията е и политическа, защото избирателите ще могат да направят своята преценка. 

За следващото заседание във вторник, което е извънредно заради бюджетните закони, ще има оптимална организация на народните представители и кворум, гарантира той.

Патриотите директно обвиниха опозицията за провала на заседанието. БСП явно са тръгнали към разруха на България, заяви зам.-председателят на ПГ на Обединените патриоти Валентин Касабов.

По думите му БСП се опитват да блокират работата на Народното събрание, а ДПС си гледат единствено своя интерес – "правата и свободите през очите на Ахмед Доган и "Сараите" и не се интересуват какво се случва в България.  

Той отбеляза, че ще трябва да говорят с коалиционните си партньори за поддържане на кворума, защото в противен случай държавата тръгвала надолу, бюджетът – също.

„Това е несериозно и ме е срам, че се наричам народен представител”, коментира проваленото заседание Пламен Христов от „Воля”.

Снимка: БГНЕС

БСП отново поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и намекнаха, че и бюджетното заседание виси на косъм.  „Няма да влезем в залата, докато не изпълнят и нашето искане да понесе политическа отговорност човек от ръководството на правителството, който обиди най-беззащитните – майките на дечица с увреждания”, категоричен беше Румен Гечев от левицата. „Слушаме как правителството и мнозинството е стабилно, а виждате, че когато сме в бюджетна процедура, нямаме кворум за работа”, посочи Халил Летифов от  ДПС.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев ще продължи да идва с патериците си в Народното събрание. От ГЕРБ обявиха, че ще спират и командировките.

Бюджетното заседание е насрочено за вторник следващата седмица от 13 ч. Тогава ще се гледат и бюджетът на Здравната каса, и на общественото осигуряване.