Бесарабският българин капитан Димитър Бурлаков е оцелял, след като хеликоптерът му МИ-8 е бил свален от руска ракета край Мариупол. Сънародникът ни сега е военнопленник.

Ексклузивно със сестрата на Димитър Бурлаков разговаря Христиания Червенкова.

Капитан Бурлаков е брат на Райна Манджукова. „Брат ми е слънцето на фамилията, слънцето на рода! Детето, родено на другия ден след моя абитуриентски бал“, казва тя.

Той е най-малкият в семейството. Съпруг и баща на две деца – 6-годишният Стефан и малката 9-месечната Злата.

По-големите му сестри Райна, Лилия и Наталия всеки ден мислят за брат си, който от 24 февруари е на фронта. Сънародникът ни е бордов техник на вертолет МИ-8 на украинската служба за търсене и спасяване.
„Това беше неговата мечта – да лети! И тя се сбъдна!“, казват близките му.

Всеки ден братът праща на сестрите си съобщения в групата им  – „Великолепната четворка“. Денят 5 април обаче преобръща живота им. Тогава Военните на Украйна им съобщават, че хеликоптерът на Димитър е ударен при ракетен обстрел. „Първо казаха, че е загинал, после не се знаеше дали е загинал“, разказват сестрите му.

До 8 април сънародникът ни се смяташе за безследно изчезнал. От статия в руските медии съпругата на Димитър разбира, че мъжът ѝ е жив, а по-късно Димитър успява да ѝ се обади.

„В момента брат ми е военнопленник. Казали са, че са грижат за него“, казва сестра му Райна. Настанен е във военна болница в Крим с тежки наранявания на краката и лявата ръка.

Семейството му се надява и се моли капитан Бурлаков, техният брат, съпруг и баща да попадне скоро в списъка за размяна на военнопленници и да се прибере у дома.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!