Звучи невероятно, но е факт. За първи път през последните 10 години български правителствен самолет кацна в Либия по повод, различен от случая с българските медици. Полетът София-Бенгази продължи по-малко от 2 часа, а вторият по големина град в Либия посрещна футболистите на ЦСКА с 13 градуса над нулата.

Червените са в Бенгази, за да изиграят два приятелски мача по случай една година от началото на революцията, но мнозина виждат в гостуването на българите знак за истинско затопляне на отношенията между двете страни.

Българската група беше посрещната от стотина привърженици на местния клуб „Ал Наср”, които развяваха български и либийски знамена. Те подариха на треньора Димитър Пенев букет, върху който името на българския отбор беше изписано - „SESEKA Sofia”

На летището играчите бяха приветствани от известния либийски актьор Милуд Еламрони, който от няколко месеца работи като пресаташе на клуб Ал Насър, просто защото по разбираеми причини театър в Либия от година няма.

“Мачовете ще се играят на по-малкия стадион в Бенгази, защото големият с капацитет 70-хиляди беше полуразрушен. Но ви уверявам, че целият Бенгази и цяла Либия ще гледат утре по телевизията. Стадионът обаче събира само 11 хиляди”, уточни актьорът-пиар.

Интересното е, че теренът, на който ще стъпят утре футболистите на ЦСКА носеше името "Уго Чавес". Това беше един от жестовете на Кадафи към близкия му приятел, който в първите месеци на революцията не спря да призовава покойният диктатор и режимът му да бъдат спасени. След смъртта на Кадафи, жителите на града прекръстиха спортното съоръжение на "Стадион на мъчениците от февруари".

Делегацията се настани в най-големия хотел в Бенгази, който беше желана цел за частите на стария режим в началото на съпротивата, защото висшите представители на Временния съвет се бяха преместили да живеят в него.

„Този хотел оцеля благодарение на силите на НАТО, които спряха танковете на Кадафи само на няколко километра от града. Ако изтребителите се бяха забавили само с час, тежката артилерия щеше да влезе в центъра, а този хотел беше мишена номер едно”, разказа пред нашата камера местен човек.

На тръгване към първата си тренировка на стадиона, футболисти и журналисти станаха свидетели на спонтанна вечерна демонстрация в центъра на града. Стотици млади хора, развяващи новото либийско знаме започнаха да скандират призиви за защита от синовете на Кадафи.

Това ви звучи странно, нали?

Утре ще ви разкажем защо само 12 месеца след началото на събитията, които промениха Либия, все още страха от Саади Кадафи витае във въздуха? Колко души загинаха на границата между ЧАД и Либия докато либийците празнуват детронирането на стария режим?

И още - какви са проблемите на българите, които останаха в Бенгази? Какво работят те и колко са изобщо? Очаквайте репортажите по bTV в следващите дни!