Сръбският държавния глава Александър Вучич пое ангажимент да бъде подсигурен достъп на българското малцинство в Сърбия до медии на български език. Това съобщи президентът Румен Радев, след като посрещна Вучич в София.

Двамата са обсъдили защитата на правата на малцинствата, достъпа до обучение на майчин език, до здравеопазване и инвестиции в районите, където живеят основно българи. 

Амбицирани сме да продължим в най-скоро време изтеклото споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката, където можем да постигнем много заедно, каза Радев.

Осигуряването на правата на българското малцинство е едно от условията за интеграцията на западната ни съседка в Европейския съюз.

Високо оценяваме последните промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства и цялата дейност, която имаме на високо държавно равнище. Трябват още усилия обаче тази дейност и този прогрес в законодателството да достигне до местно ниво и там да имаме резултати, отбеляза Радев.

По думите на Вучич Белград има още едно условие – да признае Косово. Как ще бъде преодоляно това препятствие предстои да разберем.

Според Радев Сърбия има ясна перспектива за еврочленство до 2028 г.

„Благодаря на президента Радев, че многократно повтори, че е важно гласът на Сърбия да бъде чут. Ако някой счита, че решението е Сърбия да изгуби всичко и да остане неудовлетворена и унижена, тогава не може да има решение“, каза Вучич.

Българският президент беше поканен да посети Босилеград и Димитровград, където живеят основно българи.

Вижте повече във видеото:

По-късно днес Вучич ще се срещне и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, защото премиерът Бойко Борисов е в Брюксел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!