Бедствено положение е обявено в Рудозем заради преливане на реките Елховска и Чепинска, съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов. Има залети улици и сгради.

"Снощи от 1 часа съм обявил бедствени положение във връзка с това, че започнаха да преливат реките, да излизат от коритата, освен Елховска и Чепинска. Имаше доста спирания на тока, тръгвания, в един момент в 1 часа изцяло спря токът. За щастие нямаме пострадали хора, евакуирани нямаме. Имахме няколко останали на път заради затворени пътища, свлачища, имаме един паднал мост, няколко наводнени трафопоста и в момента отводняваме там, където е възможно. Добрата новина е, че спря дъждът", казва Пехливанов.

Залята е и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Румен Пехливанов каза, че язовир "Пловдивци" в момента прелива заради дъждовете. Според него информациите за скъсана язовирна стена са неверни. Няма и евакуирани хора.

"Имаше едно предупреждение към хората, което отправихме във връзка с това, че е възможна евакуация, да имат готовност, но такава не се наложи. Хората отново ги уведомихме и те се прибраха по домовете. До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата", казва кметът на Рудозем.

По-рано наша слушателка от Рудозем, разказа, че заедно с други жители на Рудозем се е евакуирала в Смилян.

От своя страна кметът на Смилян Чавдар Червенков каза за БНР,  че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

Зрители на bTV съобщават и за наводнения в родопското село Забърдо и Мадан.