Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани по-рано срещу коклюш. Има взето решение Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана още месец и половина след раждането, а не както е заложено в имунизационния календар – след втория месец на бебето.

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести, посочват от правителствената информационна служба.

Премиерът Димитър Главчев е провел среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите на министър Кондева ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

Това е потвърдил и доц. Кунчев, който посочва, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

По време на срещата е обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието.

От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки. Премиерът Главчев е уверен, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени

„Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, заяви Главчев.

Заразата достига до все повече училища, а все повече пациенти се редят пред лабораториите за тестване. Заболяването се регистрира и в други области на страната. 

Към този момент няма бърз тест като този, който познаваме от времето на COVID-19. Най-разпространени са PCR тестовете, които са качествени изследвания и установяват дали има инфекция в организма. Рискови пациенти са най-вече деца и тези, които не са ваксинирани.

"Предимно за деца се назначава този тест, в повечето случаи е по препоръка на лекар. Става въпрос за деца, които по всяка вероятност не са ваксинирани по някаква причина. Заболяването започва с грипоподобни симптоми, като пациентът е заразоносител и преди да се появят симптомите, тоест той има позитивен, теоретично позитивен, PCR тест и преди да се появят симптомите", коментира Благовеста Панчева, медицински директор на верига лаборатории.

"Има смисъл да се изследва пациент, който е контактен и има такива симптоми, или пациент, който има типичните симптоми - една по-драматична кашлица, а при малките деца и до спиране на дишането, до апнея. Има запитвания за бърз тест и за коклюш, но няма на този етап такъв тест разработен”, коментира Благовеста Панчева, медицински директор на верига лаборатории.

Първи случай на инфекциозното заболяване е регистриран във Великотърновско. Пик на заболяемостта има и във Варна.

Според наредбите болните от коклюш не подлежат на задължителна карантина, а на самоизолация до оздравяване. Неваксинираните и неболедувалите контактни са под медицинско наблюдение за 14 дни.

Снимка: Canva

Преди дни бяха регистрирани първи случаи на починали бебета заради коклюш. Става въпрос за два случая от Кюстендил, а според информацията на bTV децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина.

Сред най-разпознаваемите симптоми са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна.