Астра от Германия и Татин от Чехия са равнинни зебри от столичния зоопарк. И вече са горди родители на първото си бебе.

Снимка: btvnovinite.bg

Първите си дни малкото прекарва само с родители си. До тях се доближават само гледачите, които полага грижи семейството зебри да се чувства добре.

„За всички тревопасни животни е много важно връзката с гледача да бъде добра, защото те им чистят, те ги наблюдават и те най-добре познават какво се случва“, казва Ирина Сахатчиева, пиар на Столичния зоопарк.

Новородената зебра вече си има осиновители, но още си няма име.

„Бащата се казва Татин и то неслучайно. Идва от Чехия и понеже е станал баща на много зебри в Чехия – татко, татко – Татин го кръстили. Майката се казва Астра. Астра означава звезда“, обясни Сахатчиева.

Снимка: Зоологическа градина - София

Равнинните зебри са най-често срещаният и най-широко разпространени от този вид животни Ареалът им обхваща обширни области от Източна и Южна Африка, срещат се главно в саваните.

Отличават се с характерната си окраска, като ивиците на всяка зебра са уникални. Продължителността на живота им е около 30 години. Те са в категорията „Почти застрашен вид“ и тенденцията при популацията им в дивата природа е да намаляват.

Снимка: Зоологическа градина - София

Стадото от 5 равнини зебри на Чапман пристигнаха в Столичния зоопарк през 2020 г. Четири от тях са женски от Берлинския зоопарк. Най-възрастната – Калибра, е родена през 1994 г., а останалите – Алмера, Астра и Серена са родени между 2001 и 2018 г. Те сформират стадо с мъжкия Татин, който е роден през 2004 г. в зоопарк в Чехия. Новото бебе зебра е второто, родено в София.

Репортаж на стажант-репортерите Мария Стоева и Ива Савова.