Когато през март ражда първото си дете, 28-годишната Яна не подозира, че съдбата ще ѝ поднесе най-голямото изпитание за един родител.

Точно след първия месец от живота на малката Калина – на Великден, Яна и приятелят ѝ забелязват, че нещо не е наред.

Следват ходене по болници, изследвания и пътуване в чужбина. Младите родители се опитват да разберат какво точно се случва с първата им рожба и какво ще подобри състоянието ѝ.

Лекари в Германия съобщават лошата новина – Калина е с липсващи жлъчни пътища и увреден черен дроб. Единственият изход е трансплантация.

„Тя е толкова мъничка. Да знаеш, че детето ти е толкова болно, че може да не доживее първата година, е много трудно”, споделя Яна.

Заболяването на бебето не е често срещано у нас, но не е и рядкост.

„В миналото около  пет-шест деца годишно имаше с вродена Атрезия на екстрахепаталните жлъчни пътища, сега са по две-три деца на година”, обяснява д-р Пенка Янева, началник на Клиниката по гастроентерология на Специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев” в София.

Притиснати от времето, единствената мисъл на младите родители е как час по-скоро да се осъществи операцията. Затова са решили да не търсят помощ от държавата. Прогнозите за краен срок на трансплантацията са различни – от 2 до 4 месеца.

„Тя ме крепи. Понякога като я погледна, тя ми се усмихва и просто си казвам, че ще се боря докрай, каквото трябва, ще направя, за да ми се спаси детето”, решена е майката Яна.

За лечението на малката Калина са необходими непосилните за семейството 500 000 лева. Родителите обаче вярват и се надяват на чудо.

Всеки, който иска да помогне, може го направи чрез:

Левова банкова сметка в Обединена Българска Банка (ОББ):
BG78UBBS80021083667140
Бенефициент: Калина Яворова Сидерова

Повече информация тук.