Бебе на 7 месеца е починало в дома си, след като предния ден е изписано от Инфекциозна болница, по желание на родителите. 7-месечният Александър е бил хоспитализиран заради кръв и слуз в изпражненията, лекуван е една седмица от салмонелоза или диария, но не бил напълно излекуван, признаха пред bTV от болницата. 

Ден след изписването детето получава гърч, засега по неясна причина, и умира. Близките на Алексанъдр са подали жалба в Столичната дирекция на полицията. Столичната дирекция на полицията разследва каква е причината за смъртта на бебето - лекарска, родителска небрежност или нещастен случай.

За първи път 7-месечният Александър е доведен в Инфекциозната болница на 12 февруари с кръв в изпражненията и диария. Тогава майката отказва да го остави на лечение, въпреки че се налага.

На следващия ден детето е докарано с Бърза помощ в доста тежко състояние, каза доц. Атанас Мангъров, началник на детско отделение в Инфекциозна болница.

След седмица в болницата детето е в задоволително състояние, пише в документите. Лекуващите признават, че за една седмица бактериалната инфекция не е уточнена докрай, но лечението е стандартно за този тип заболявания.

Целта е да не се допусне обезводняване. Лечението се състои в рехидратация и диета, да се щади лигавицата на червата, обясни д-р Магъров.

В неделя - 19 февруари, близките настояват да бъдат изписани.

„За да го изпишем напълно оздравяло, то трябва да седи 2-3 седмици. То не е изписано пожелание на доктора, а защото са дошли пет души да го молят, да му обясняват, че детето е добре, че се храни и искат да си отидат”, каза доц. Атанас Мангъров.

Д-р Тома Томов от детското отделение, каза, че е обяснил на родителите, че не иска да изписва детето, но те са настоявали.

„Аз го помолих да си тръгнем, той ни каза, че е малко рисковано. Тук само седяхме и пиехме вода, не можехме да се изкъпем, а и детето вече исках да го изведа навън”, каза Ани.

На другия ден Александър почива по все още неизяснена причина. По думите на майката след като станал от сън просто спрял да диша.

Въпреки устните предупреждения, че болестта не е отминала, в документите лекарите са записали, че бебето си е тръгнало здраво.

„Ако го изпишем само „с подобрение”, здравната каса не го отчита. А една седмица това дете е лекувано”, каза д-р Мангъров. А това, че пише "оздравял", а не "подобрен", прави лекарите уязвими.

Вероятно ще ни накажат, което не е за първи път. Това е част от играта, това е начинът, по който ни налагат да работим, заключи Мангъров.