Натискът върху болниците в Хасковско се увеличава. Леглата в интензивните отделения свършиха.

Лекарите отчитат, че все повече млади пациенти с COVID-19  стигат до интубация. От вчера на лечение в хасковската болница е и бебе на 25 дни.

От 277 COVID легла във всички лечебни заведения в Хасковско в момента свободни са 42. В Свиленград и Харманли обаче места няма.

„Нямаме информация да има върнат пациент, става пренасочване към другите лечебни заведения“, обясни д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

Така вълната от нови пациенти посреща хасковската болница. 

„Основно пациентите, които достигат до нас, са хора, които не са ваксинирани, с повечко придружаващи заболявания, захарен диабет, хипертония, сърдечносъдови проблеми. За съжаление, повечето пациенти, попаднали при нас, идват вече в прекалено късна фаза на развитие на заболяването“, каза д-р Иван Митев.

Сред пациентите е и бебе на 25 дни. То е прието с дихателна недостатъчност и с двустранна пневмония вследствие на коронавируса.

„Започнато е веднага интензивно лечение и сериозно антибиотично и антивирусно лечение, което в момента е дало положителен резултат. Детето вече е изведено от  интензивната част и е в COVID зоните, където се лекуват децата“, обясни д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково.

Към момента 90% от COVID отделенията в болницата са пълни. Ако темпът на заразата се запази висок, здравното заведение може да разкрие още легла, но ще има проблем с недостига на персонал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!