Наесен билетите за влак ще бъдат пуснати за продажба в интернет, както и чрез есемес. В момента текат тестове на новата информационна билетна система на БДЖ.

Системата ще бъде свързана с НАП и че ще позволи на пътниците да си купят билет за влак 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Касите по големите гари, откъдето идват повечето приходи на БДЖ, ще бъдат първи преоборудвани с нови компютри и принтери.

Те ще издават билети с баркод, който ще се чете от Пи Ди Ей устройства. Пътниците ще могат да принтират билета от къщи, ако го купуват през интернет.

Новата система ще е изключително полезна за повечето пътници в активна възраст. Студентите и хората с преференции без проблем също ще могат да купуват онлайн билетите с отстъпка.

Сега касите по гарите в страната нямат никаква връзка по между си и много често в празнични и почивни дни влаковете са препълнени. БДЖ се оправдаваше, че никой не знае точно колко билета са продадени, за да предвиди допълнителни вагони с повече места.

"Надяваме се това вече да ни даде в реално време представа за пътниците във влаковете и така да направим по-добре планиране на подвижния ни състав. Въпреки че имаме трудности в недостига на подвижен състав, но се надяваме скоро да подобрим и тази услуга", заяви Димитър Костадинов, директор "Маркетинг" в БДЖ.

По функционалност системата няма да отстъпва на водещите европейски железници.

Освен с новите електронни билети, БДЖ много скоро ще се похвалят и с чисто нови спални вагони. Първите са вече доставени в България и сега се сертифицират от властите.

Макар и с модерна билетна система и с лъскави вагони влаковете на БДЖ през 2012 година ще се движат със средна скорост под 60 километра в час. Докато в Западна Европа влаковете вече "летят" по железопътните магистрали с 360.