10 случая на хвърлени камъни по движещ се влак са регистрирани от началото на март. БДЖ отчита тревожна тенденция за двоен ръст на тези опасни посегателства.

През последния месец се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове. Само в четвъртък (23 март) са регистрирани три такива случая в различни участъци на страната.

От началото на месец март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства. От началото на годината тези набези са 19, уточняват още от БДЖ.

Освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява – поставяне на препятствия върху железопътните релси. Последният такъв случай е отбелязан през вчерашния ден (26 март), докато от началото на годината са регистрирани общо четири подобни посегателства.

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите, съобщават от дружеството.

Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ. Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия, категорични са от дружеството. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек.

С цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия. Освен това се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол.