Екипи на Българския червен кръст и доброволци „спасяваха“ днес отнесени и бедстващи хора вследствие на над 4-метрова приливна вълна по р. Струма в Кресненското дефиле.

Те показаха спасяване в бързо течащи води, работа със спасителни въжета и преминаване на река, действия по издирване и спасяване, оказване на помощ и подпомагане на евакуация на пострадали при наводнение.

Снимка: БГНЕС

„В 6:45 ч. тази сутрин от Пожарна безопасност и защита на населението в Благоевград е получено съобщение за 4,5-метрова приливна вълна по р. Струма, вследствие на проливни дъждове.

По случайност екипите за действия при наводнения на БЧК са провеждали годишния си тренировъчен курс при моста за с. Ощава.

От кризисният щаб в Кресна е съобщено, че приливната вълна е затлачила моста при разклона за с. Ощава.

Водата е заляла главен път Е-79 в района на дефилето, хора от дом с увреждания са откъснати от света, имат нужда от помощ.

По сведения на местните, две двойки са тръгнали към Кресна, били са върху моста, когато ги е заляла приливната вълна и са в неизвестност. Според информациите под моста имало бивак на 18 любители на рафтинга, за които също няма сведения”.

Снимка: БГНЕС

По този „сигнал” започна учението на екипите на БЧК при моста над р. Струма при разклона за селата Стара Кресна и Ощава, предаде БГНЕС.

Спасители на ПСС към БЧК с кучета откриха първо единия от изчезналите мотористи – момиче, което бе на брега на реката в неадекватно състояние. Доброволческият екип за работа при природни бедствия, аварии и кризи се зае с пострадалата мотоциклетистка.

Над мястото на спасителната акция кръжеше дрон, който показваше от въздуха реалната картина по издирването на изчезналите.

Вторият моторист бе открит на остров в реката и имаше нужда от помощ.

Снимка: БГНЕС

Спасител премина през реката и започна сърдечен масаж, но за съжаление не успя „да му помогне”.

Същевременно бяха открити и останалите двама, но на отсрещния бряг. Те бяха евакуирани и докарани до мястото на събиране на пострадали.

Единият от тях се бе ударил в скала и буйстваше, което наложи да бъде извикан психолог. С лодка, след няколко маневри заради бързото течение, бе спасен и четвъртият изчезнал, който бе качен с носилка в лодката и изваден също на брега.

Снимка: БГНЕС

След това с тях се заеха медицинските екипи, завиха ги в термофолио, тъй като бяха с хипотермия, освен това с други травми – фрактури на прешлени и крайници.

Втората част на акцията бе спасяване на седем възрастни с двигателни проблеми. Те първо бяха открити от спасителите с кучета, след което бяха евакуирани с две лодки.

За първи път днес бе осъществено спасяване с лодка на едър мъж с инвалидна количка.

Снимка: БГНЕС

След обяд ще бъде „спасявана” групата изчезнали рафтъри, сред които сляпа жена и майка с дете.

Целта на днешното учение е поддържането и повишаването на подготовката на доброволните екипи и обучение на новите членове от екипите за действие при наводнения.

Курсът се провежда по поречието на река Струма на територията на Кресненското дефиле при полеви условия.

В него участват 60 доброволци от областните организации на БЧК – членове на звената за действия при наводнения, както и експерти от дирекциите „Мениджмънт на бедствията” и „Водноспасителна служба” и „ПСС“.

В тренировъчното занятие бяха включени и екипи на Червен кръст на Сърбия и Македонски Червен кръст за действия при наводнения, както и екип на ПСС при БЧК със спасителни кучета.