Във въпросната вечер, когато е била дежурна Емилия Ковачева, са удряни абсолютно всички бебета. Въпросът е, че огромната агресия и огромният брой удари е отнесла Никол. Това каза в предаването „Тази сутрин” Румен Димитров, баща на новороденото, което беше пребито от акушерката. Тя е обвинена в опит за убийство.

Той заяви, че иска да попита адвоката на Ковачева вярно ли е това. Защитникът на акушерката също беше поканен да участва в предаването, но отказа.

По думите на Румен Димитров, Ковачева е извършила много неща за дълъг период от време и само тя знае броя на децата, на които е посегнала.

Съдебният процес е абсолютно безумие и това го позволява съдията, каза Димитров и отрече да има медиен натиск върху делото.

„Тези хора (бел.р. обвиняемата и родителите й) влизат в съдебна зала като сватбари в дискотека, имат безумни искания. Една от версиите е, че Никол е пребита заради един фреш и един фотьойл. Ние разискваме на заседанията дали на Емилия Ковачева й се полага фреш и защо имала един фотьойл, а не два, за да може да спи”.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Румен Димитров има умишлено бавене на делото. Той очаква следващата стъпка да е болничен.

„Когато идва присъда, хората започват да се разболяват. Очаквам Емилия Ковачева да започне да се разболява”.

Бащата изрази надежда, че нещата ще приключат преди малката Никол да започне да разбира.

Той призова на следващото заседание на 13 юни хората, отивайки на работа, да минат и да оставят едно цвете пред съдебната палата. Да покажат отношение към това как работи съдебната система у нас, да покажат отношение към Никол, към това, което се случва.

„Ние искаме да въздаде правосъдие, защото днес съм аз, утре може да е вашето дете”.

Никол е добре на фона на това, през което е минала, разказа баща й.

„Тя е постоянно под медицински мониторинг. Ходи, говори, страхотно дете, което се развива нормално”.

Вчера съдът изгледа кадрите от охранителните камери, които показват насилието над бебето. Родителите не издържаха и напуснаха залата.

Бащата на обвиняемата акушерка пък нападна екипа на bTV при опит на журналиста Мариета Николаева да зададе въпроси към Ковачева.

„Имам чувството, че вече се приема за нещо нормално и словесно, и физически да нападаш журналист, защото аз не видях вълна от възмущение. Възмутително е това, което е последвало”, каза Мариета.

След като съдията е разбрал за скандала, се е ядосал и е заявил, че ще сезира Софийската районна прокуратура за извършени хулигански действия.

„Тоест, моят въпрос към Емилия Ковачева да коментира тези кадри, които видяхме, се отъждествява с хулигански акт.

Снимка: Ладислав Цветков

Съдията е помолил представителите на медиите да напуснат залата и е заявил, че забранява освен присъствието на камери вътре в залата, присъствието и снимането пред самата зала и, че медиите повече няма да имат възможност да отразяват процеса. Какво означава това, че засекретяваме един толкова обществено значим процес”, пита Мариета Николаева.

Тук вече има и засягане на свободата на словото, допълни тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!