Д-р Любомир Василев от Велико Търново кани на гости в дома си министър-председателя Бойко Борисов, за да види с очите си как се гледа дете с тежка церебрална парализа, предаде БНР.

„От раждането си Иван е с диагноза тежка церебрална парализа. Той е жив 15 години и половина благодарение на нашите грижи, на дарители и отчасти на държавната помощ”, каза бащата д-р Любомир Василев.

„Ние направихме максималното за нашето дете, което може съвременната медицина да постигне, и нашето момченце има огромни подобрения в неговото състояние. От една кукла, която не възприемаше околния свят, то стана дете, което разбира всичко”, казва бащата.

По думите на д-р Василев месечно за лечението, рехабилитацията и битовите разходи за болното момченце семейството харчи 5000 лева. „Чистата сума, която моята съпруга като майка на дете с увреждане получава от Агенцията за социално подпомагане, е точно 300 лева", казва Василев.

Като личен асистент чистата сума, която получава, е 212 лева. Това е месечно плюс един от неговите медикаменти безплатно. За година държавата отпуска около 280 лева за ортопедични обувки, около 300 лева за балносанаториално лечение. "Получаваме и еднократно годишно или 500, или 1000 лева”, обясни Василев.
По думите му 20 000 семейства у нас гледат деца с неврологични заболявания и се нуждаят от по-сериозна помощ от държавата.

„Искам да поканя премиера г-н Бойко Борисов да ни дойде на гости на една вечеря, дори ако иска на Нова година да заповяда вкъщи. Сам да види с очите си какви грижи се полагат и съм убеден, че като види това нещо, много неща ще се променят в тази държава”, казва бащата, който е и лекар.