Все по-често млади и неопитни шофьори правят дрифтове по улиците в населени места.

Бързи и яростни, но не по улиците на Пловдив, а в Гребната база, където се провежда дрифт-състезание. Един от най-опитните зад волана - Стефан Зашев демонстрира мощта на автомобила си - 650 конски сили, но в контролирана среда. На улицата, това шофиране е изключително опасно, казва пилотът.

"Изключително опасно е да се прави по улиците. Това е спорт, който се практикува на специални места, със специални автомобили. Тук пилотът провокира умишлено автомобила и през цялото време имаме контрол над колата", каза професионалният дрифт пилот Стефан Зашев.

В Закона за движение по пътищата дрифтът е нарушение, което са санкционира. От началото на тази година в Пловдив полицаите са засекли 57 шофьори, предимно млади и неопитни.

"В улична среда, където движението на пешеходци и автомобили продължава, на места с електрически стълбове, светофарни уредби, пешеходни острови. Всяко такова явление би довело до инциденти с ранени или загинали", смята началникът на КАТ-Пловдив главен инспектор Йордан Милушев.

За дрифт по улиците водачите остават без книжка за срок от една година, налага се и глоба от 3 000 лева, а при инциденти наказанията са още по-строги.