Четири партии биха излъчили представители в Европарламента на изборите догодина, показва първият сондаж по темата на „Барометър България”.

Подкрепата за политическите сили на евроизборите изглеждат така: За ГЕРБ биха гласували 35,2%, за БСП – 28,6%, „Обединени патриоти” – 16,9%, ДПС – 14,9%. 

1,8% биха гласували за други политически формации, а 2,6% заявяват, че няма да гласуват.  

Ако тези проценти се запазят до догодина, това на практика означава, че в следващия Европарламент ГЕРБ ще има 6-7 места, БСП ще изпрати в Брюксел 5-6 евродепутати, Обединените патриоти – 3, а ДПС ще има 2-3 евродепутати.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо страната ни избира 17 от депутатите в Европарламента. 

В края на българското европредседателство повечето казват, че го оценяват положително и го определят като полезно за страната – над 62% отговарят по този начин.

Доверието в правителството в края на европредседателството е стабилно, казват от „Барометър” и правят извода, че за пръв път след едногодишно управление българско правителство дори бележи ръст в доверието.

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът се радва на одобрението на 37% от запитаните. Ето и одобрението за вицепремиерите: Красимир Каракачанов е с 35%, Томислав Дончев – 29%, Екатерина Захариева – 23%, а последен по одобрение е Валери Симеонов с 15%.

Анализът е на база на резултатите от проведена анонимна анкета от „Барометър България“ сред 846 пълнолетни български граждани в телефонно интервю в периода 20-25 юни 2018 г.