Министерството на туризма ще сезира прокуратурата за ограничаване на достъпа към плажовете на курорта "Русалка" с платена бариера. 

Компетентните органи трябва да проверят дали са законни загражденията и кой ги е поставил. 

Ваканционното селище е собственост на Николай Банев.

За да стигнеш до ваканционния комплекс "Русалка" има само един асфалтиран път, който свършва преди  пропускателния пункт. Според кмета на общината, разрешителното за изграждането на бариерата е от  2012 г.

"Най-същественото в случая е, че тя се намира в частен имот. Много е важно да уточним обаче, че пешеходният достъп и велодостъпът, така както е регламентирано в ЗУЧК е безплатен", уточни кметът Нина Ставрева – кмет на община Каварна.     

Според управителя на "Русалка", бариерата не ограничава свободния достъп до плажовете и е едно от изискванията на закона.

"По изискванията за изграждането  на туристически и вилни селища е да има вход за пешеходци, МПС с бариера и охрана. Няма как да се подсигури надлежно охраняване на имущество и гости в селището и да е безплатно. От тая гледна точка, таксата за МПС е 8 лева за престой. Това е до 23 ч.", обясни управителят на Русалка – Ангел Марков.

Дали бариерата е поставена в нарушение на закона се очаква да установи прокуратурата.